За да имат децата здрави зъби

За да имат децата ни здрави зъби
Развитието и оформянето на зъбите и дъвкателния апарат у децата започва още от вътреутробния период и продължава до 12-14 годишна възраст. Най-разпространеното заболяване на зъбите е ЗЪБНИЯТ КАРИЕС. Днес 90-95% от хората страдат от кариес. Появил се веднъж на зъба, кариесът не може да изчезне, а трябва да се лекува от стоматолог. Но не е ли по-разумно и по-лесно да се предпазим от кариес? Но как?
Отговорът е само един – ЧРЕЗ КОМПЛЕКСНА ПРОФИЛАКТИКА. Тя включва рационално хранене, флуорна профилактика и устна хигиена. Установено е по най-категоричен начин, че въвеждането в организма или в твърдите зъбни тъкани на микроелемента ФЛУОР води до предпазване от зъбен кариес. Флуорът е нормална съставна част от костите и зъбите на човека. Той може и трябва да се внася в организма, чрез няколко форми.
Ендогенната флуорна профилактика е най-ефикасна, най-евтина и изискваща най-малко усилие в сравнение с локалната. Известни са няколко начина за ендогенно въвеждане на флуор (степенувани по ефективност, възможност за обхващане на по-големи групи хора и себестойност) :използване на изкуствено флуорирана питейната вода, флуорирани сол и мляко, прием на флуорирани таблетки. Последните съдържат по 0,25 мг натриев флуорид и трябва да се схрускат вечер преди лягане, след измиване на зъбите с четка и паста за зъби.
Откога трябва да започне флуорната профилактика? Важно е да се знае че ендогенната профилактика трябва да започне още от 6-и месец на бременността. Тогава започва минерализирането на костите и на зъбите. Веднъж започната този тип профилактика трябва да продължи две години след поникването на последния кътен зъб, без прекъсване поради бързото излъчване на флуора от организма. Постъпвайки в организма по време на изграждането на зъбите, преди пробива им, флуорът преобразува твърдите зъбни тъкани в по-устойчиви на киселинно разграждане. Известно, че зъбния кариес се причинява от киселинното разграждане на зъбния емайл.
Локалната /външна/ профилактика се осъществява чрез пасти и води за зъби в които има наличие на флуор. Тези средства потискат развитието на бактериалната флора в устната кухина. Киселините от микроорганизмите са основния фактор, причиняващ зъбния кариес. Флуорът влияе пряко върху зъбната плака, която в основната си структура е колония от микроорганизми. По този начин се намалява образуването на киселини. Тази практика се прилага след пробива на зъбите.
Какво е препоръчителната безопасна и адекватна доза флуорид?
Препоръчителната дневна доза варира в широки граници, в зависимост от възрастта на човек:
Бебета до 6 месеца – 0,01 милиграм
Бебета от 7 до 12 месеца – 0,05 милиграма
Деца от 1 до 3 години – 0,07 милиграма
Деца от 4 до 8 години – 1 милиграм
Деца от 9 до 13 години – 2 милиграма
Деца от 14 до 18 години – 3 милиграма
Възрастни мъже – 4 милиграма Възрастни жени – 3 милиграма
Профилактиката с флуорно мляко е най – новата форма на профилактика. До 3 години децата трябва да пият 175 мл., а от 3 до 8 години – 200 мл. флуорно мляко на ден.
Флуорът, поставен в млякото, което консумират децата във варненските детски градини, намалява с 30-35% кариесите на постоянните зъби на подрастващите. Програмата се контролира от Световната здравна организация и се прилага във Варна от 1996 год.

използвани са материали от интернет

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата