Важни периоди за децата

Важни периоди за децата

Колкото и маловажни да изглеждат проблемите на децата за възрастните, то за самите деца те са сериозни и значими. Без значение дали детето иска сандвичите му да са квадратни, а не триъгълни, или тийнейджърът няма последна мода телефон, както съучениците си. Ако се научим да познаваме детето и характерните за всеки етап от развитието му особености, ще ни е по-лесно да гo разбираме и да му помагаме да премине през тях.
Понякога поведението на децата може да ни се струва абсурдно, че те са невъзможни и трудни за възпитаване, но често такова поведение е нормално и дори е признак, че развитието им е в норма.
Бебета до навършване на 1 година
Всичко първо се опитва на вкус, а след това се разглежда. Плачът е техният начин на комуникация. Когато са гладни, мокри, когато им е студено или имат нужда от прегръдка. Бебетата се притесняват от непознати и стават неспокойни, когато някой навлезе в територията им. Те обичат да се взират – в хора, предмети, огледала.
Реакцията ви трябва да бъде пълна подкрепа и отдаденост, за да могат бебетата да се научат да се доверяват, да разберат, че светът е сигурно място, за да могат да се отпуснат и да се отдадат на изследователските си позиви.
Малки деца до 2-годишна възраст
В тази възраст децата стават по-активни. Те действат първосигнално, без да осъзнават последиците от действията си, без значение дали са позитивни или негативни. Любопитството им е безкрайно – хващат, хвърлят, дърпат само за да видят какво ще се случи. Не обичат да споделят и понякога изглеждат малко егоистични, но всичко, с което си играят или им е интересно, те възприемат като част от себе си. Започват да имат усещане за време. Думите „не“ и „мое“ са тези, които най-често използват, но и които ненавиждат да чуват. Будят се често през нощта. Към 2-годишна възраст те стават доста невъздържани и емоционални и тестват границите на всички забрани. Могат да избухнат, само защото не им достигат думи да обяснят какви емоции изпитват към момента.
От родителите се очаква да реагират позитивно, когато децата се справят добре и да изразяват недоволството си, когато нещо не трябва да се прави. Те лесно могат да разсеят децата, когато искат да насочат вниманието им към нещо позволено, защото още трудно задържат вниманието си върху едно нещо, но това също трябва да ги прави и много търпеливи, защото децата често ще се разсейват и ще забравят наложените ограничения. Не трябва да се очаква от децата, че всеки път ще постъпят еднакво правилно, когато са научили нещо, затова родителите трябва да проявят търпение и да им помагат. Помагайте им да намират правилните думи, за да изразят емоциите си.
Деца до 3-годишна възраст
Децата може често да избухват – защото експериментират с независимостта си, защото искат да са по-самостоятелни, защото разочарованията са по-осъзнати. Те често ще са раздвоени между това да са вече големи и да са още малки. Думата „не“ ще бъде използвана при всеки случай и с всякакви значения. Ще бъдат доста самостоятелни. Ще се появят някои страхове, биха могли да имат въображаем приятел, може да ревнуват, ако обръщате внимание на други деца.
Ще имат нужда от много подкрепа през този период. Те трябва да знаят, че сте щастливи заедно. Не бъдете твърде строги и осъдителни. Възползвайте се от грешките им, за да научат нещо ново. Наложете някои правила, но да не са много и да се следват стриктно. Дайте им възможност да изследват света и не ги ограничавайте твърде много, освен ако не е опасно за тях. Оставете ги да решават, но при малко по-лимитиран избор. И запомнете, това е само период.
Деца до 4-годишна възраст
Децата в тази възраст започват да преценяват и разграничават ситуациите на черни и бели. Стават много по-ловки вербално и започват да си служат с езика много по-умело, но все пак често не им достигат думи, които те ще подсилват с действия и възклицания. Те все още ще се бъркат докъде стига въображението и къде започва истинският свят. Може да имат кошмари и да срещате трудности с приспиването. Ще започнат да играят заедно с другите деца, а не просто сред тях. Все още разучавайки себе си може да тестват границите на търпението ви.
От вас се иска да им говорите и да им обяснявате причините за ограниченията, които им налагате. Давайте прости инструкции и поощрявайте добрите им прояви. Когато сгрешат, им дайте да разберат какво се е случило, но бъдете внимателни и ги поощрете, че следващия път ще се получи. Прегръщайте ги и ги целувайте, за да знаят, че ги обичате.
Деца до 5-годишна възраст
Вече разбират какво са правилата и логиката зад тях, но обичат да ги нарушават, особено на ужким. Не обичат да губят и за загубите си ще търсят причина у другите. Ще започнат да разбират, че мнението на другите може да се различава от тяхното. Вече биха споделяли, но когато става дума за нещо важно за тях, ще се опитат да го избегнат. Ще имат много страхове – от призраци, от провал, от чужда оценка или от тъмното. Ще си мислят, че разбират от всичко. Ще започнат да се шегуват и да имат чувство за хумор.
Поощрявайте груповите занимания. В тази възраст е особено важно да развият добри социални умения. Прекарвайте време с детето си, за да запазите доверието му и то да споделя. Говорете си за чувствата му, за да се научи да ги изразява вербално. Правилата трябва да са прости и да се спазват стриктно, но да не са твърде много.
Деца до 6-годишна възраст
Учете се от тях, те вече знаят много неща. Биха могли да станат много раздразнителни. Може да тестват правилата, но все пак да имат желание да ви помагат и да ви радват. Ще искат да бъдат наградени за добре свършена работа и ще се опитат да се усъвършенстват и да стават добри в нещо. Може да ги притеснява да се разделяте.
Оценявайте, когато са се постарали за нещо, както когато резултатът е лош, така и когато е добър, за да могат да се стремят към усъвършенстване на уменията. Уверете се, че се чувстват добре в среда, извън семейната, поощрете ги да споделят, за да може да им помагате да се справят със заплетени ситуации.
Деца до 7-годишна възраст
Започват да се оплакват. Най-често от родителите си, но понякога и от други деца. Ще се чувстват вечно неразбрани и недооценени. Ще се опитват да обяснят как се чувстват, но може и да са разстроени, заради настроенията си. По-добре ще си обясняват чуждото мнение.
Изслушвайте ги и проявявайте разбиране за проблемите им. Не се опитвайте да ги разрешавате вместо тях. Не бъдете драматични като тях и не приемайте, че нещата са непоправими, само защото те така казват. Бъдете оптимисти.
Деца до 8-годишна възраст
Имат огромно желание да ви се харесат и вие да показвате одобрението си. Често ще се карат с майка си. Винаги ще са крайни – всичко ще е или само хубаво или само лошо. В този период се учат да комуникират с другите и тези крайности може да тестват приятелствата им.
Бъдете конкретни, когато се радвате на постиженията им. Избягвайте да спорите с тях, защото за тях има само два варианта – някой е прав и някой греши, съответно те винаги са правите. Прекарвайте максимално много време с тях, за да заздравите връзката си.
Деца до 9-годишна възраст
Приятелите вече са по-важни от родителите, съответно и тежестта на тяхното мнение ще се увеличи. Вероятно ще имат малко, но близки приятели. С тях те ще се шегуват и споделят. Ще се бунтуват срещу правилата и може да показват неуважение към вас.
Дайте им възможност да бъдат самостоятелни и да вземат сами решения. Не бъдете твърде строги и деспотични. Поощрявайте ги да поглеждат на нещата и от чужда гледна точка.
Деца до 10-годишна възраст
Избухливостта вече ще е намаляла, но все още ще се бунтуват срещу правилата. Ще се опитват всячески да намират вратички и ще се оправдават. За тях дадената дума ще е всичко, особено когато има нещо обещано на тях.
Не давайте обещания, които няма да може да изпълните. Избягвайте да спорите с тях. Оставете ги да се бунтуват безопасно. Поставете ясни граници и се уверете, че ще понесат последствията си, когато ги прекрачат. Съдете действията им, а не същността им.
Тийнейджърство
През този период приятелите са по-важни от семейството. Вие все още ще сте важни, но ще има неща, без които не може и които не включват и вас. Мнението на приятелите им ще е много по-важно и често може да взимат странни или малко рисковани решения, за да им се харесат. Все повече ще се бунтуват срещу вас и ще спорят по-настървено. Може да се отдалечат малко от вас. Ще експериментират с външността и поведението си. Може да започнат сексуалния си живот. Ще бъдат по-изобретателни и ще пречупват всичко през собствената си различна призма. Ще се преструват, че вашето мнение не е важно за тях, но то всъщност ще е. Често ще им се струва, че изпитвате гняв, съжаление или разочарование от тях, без това да е реално. Ще искат сами да взимат решенията, които ги засягат.
Не бъдете критични и не ги съдете. Те трябва да станат независими и вие трябва да им помогнете. Не се опитвайте да ги контролирате, а да им влияете, за да не се бунтуват твърде много срещу вас и да могат да ви се доверят, когато имат нужда от помощта ви. Обяснявайте им, не ги поучавайте. Постарайте се да са информирани, за да могат да започнат сексуалния си живот със или без ваше знание и това да не им навреди. Винаги бъдете спокойни, за да може да понижите напрежението. Насърчавайте ги да имат приятели и да бъдат самостоятелни. За тях е важно да трупат социални умения. Дайте им възможност да рискуват безопасно, например с някакъв спорт. Уверете ги, че винаги ще им помагате във всякакви ситуации. Изслушвайте ги повече, отколкото да говорите.
Знайте, че децата винаги ще допускат грешки. Нека те им помогнат да научат нещо ново, а не да са мерило за вашия успех като родители. Родителите трябва да са търпеливи, да обичат и да подкрепят. Знаейки кое поведение е нормално в определен етап от живота на децата ви, винаги е по-лесно да се премине през него.

Използвани са материали от интернет

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата