Тиковете и децата

100454_mainpic

Опасните за детската психика тикове

Често тиковете се появяват именно в детска възраст. Най-често под техните удари попадат момчетата, и в по-голямата си част са преходни, но понякога може да се запазят за цял живот. Ако забележите, че детето ви се мръщи на определено време, сключва вежди или подсмърча, не бързайте да се карате, а по-добре го наблюдавайте по-внимателно, защото това може да са следи за наличието на сериозно заболяване.
Тиковете може да са както обикновени, така и сложни и генерализирани. При сложните тикове непроизволните движения се сменят често едно след друго, понякога се прекъсват и после пак се възобновяват. Много често без никакъв повод, неочаквано и за детето се появява изражение на страх, радост или уплаха. Болестта на Жил дьо ла Туре, или така нареченият генерализиран тик, се разпространява фактически във всичките лицеви мускули и горната половина на тялото.
В този случай често тиковете се съпътстват от сумтене или неволева реч, а понякога и под формата на различни неприлични изрази. Обикновените и сложните тикове пък може да бъдат провокирани от нервен стрес, депресия, някакъв конфликт у дома или в училище. Други причини за появата на тик може да са преумората или уплахата. Изключително важно в тези случаи е поведението на родителите. От него зависи това състоянието на детето да не се влошава, и да не се застрашава здравето му. Много често родителите се карат именно пред детето и това дава отражение върху психичното състояние на детето, а оттам се отключват и редица болести, като тиковете са най-малкият проблем. Само че малко родители си дават сметка за поведението си, когато са изнервени и започнат да се карат с партньора. Защото малкото обича и двамата си родители и се разкъсва от посоката си на тази обич. Още е малко, за да може да разбере, че в много случаи думите са отдушник, и когато човек не може да овладее натрупаното напрежение той има нужда покрещи. И всичко минава, родителя се успокоява и забравя. Само, че детето е това, което е останало в ъгъла на преживяването и премисля, това което се е случило, често много време напред. И така се получава тикът. Но знайте, че за да изчезне той, не ви стига само волята. Най-важното е да не му викате и да се карате. Отнесете се сериозно към заболяването и потърсете причините за това състояние. След което заедно трябва да я отстраните или пък, ако зависи от вас с другия родител вие да я отстраните. И непременно обяснете на роднини, учители и приятели, че поведението на детето ви не е повод за ирония и подигравки, защото проблема може да се задълбочи.

— yanbibiyan

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата