Партньорство с “Начальная школа и детский сад 1625” гр. Москва

Едногодишното партньорство на детска градина “Ян Бибиян” с “Начальная школа и детский сад 1625” гр. Москва доведоха във Варна г-жа Елена Ковальска -директор и Олесья Комарова-методист и преподавател в Московския държавен педагогически университет. те бяха специални гости на ежегодната конференция “Хуманизъм и прагматизъм 21 век” организиран от Община Варна, за да вземат участие с доклади и изказвания, свързани с практиката в Русия по повишаване на педагогическите компетенции на учителите.
На 5 октомври – Международния ден на учителя децата от ЦДГ “Ян Бибиян” посрещнаха партньорите по стар български обичай с питка, шарена сол и българско хоро. Гостите от Москва са посланици на децата от Русия, с които в продължение на една година децата от детска градина “Ян Бибиян” обменят рисунки, изучават национални песни и танци, обичаи, а учителите обменят пед. практики чрез видео връзка-скайп.
Специален музикален поздрав от руски и български народни песни и танци беше изненадата на децата от третите и четвъртите групи, запис, от който изпратиха на децата от Русия. За своите връстници от Москва те бяха подготвили албуми с рисунки и колажи от родния си град Варна и сувенири, които подариха на гостите.
Детското заведение от Москва стана асоциран член на клуб “Приятели на Европа” към секцията “Децата на Европа” целта, на която е популяризиране на бълг. култура и традиции.
Гостите от Русия подариха на възпитаниците на детската градина, изработени от руските деца сувенири и играчки, които бяха обособени в своеобразен “Кът на дружбата”
След празника се състоя работна среща на гостите от Русия с гл. специалист към Община варна Слявничка Ангелова, ст. експерт към РИО Диана Величкова и директорката на градината Алис Испенджиян. На срещата бяха обсъдени переспективи за обмен на опит и сътрудничество, както и разширяване на взаимоотношенията между детските градини в Москва и Варна.
ЦДГ “Ян Бибиян” и “Начальная школа и детский сад 1625” гр. Москва ще продължат да усъвършенстват съвместната си партньорска дейност и да търсят нови форми на взаимодействие и съвместни проекти за по-широко приложение на нови, интерактивни технологии в образованието на децата от 21 век.

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата