Можем заедно

100455_mainpic

Как да научите малчугана да ви помага?

Работата у дома може и да е забавна Задачата да бъде привикнат малкият човек към къщните задължения хич не е лесна дори когато става дума единствено за това детето да събере разхвърляните от него играчки или да си премести чинийката от масата, след като приключи с обяда. Ако родителите винаги подхождат с негативизъм или със закани, едва ли в скоро време детето им ще се превърне в пръв помощник у дома.
По-добре се доверете на малките хитрости, които биха ви били от огромна полза.
На първо място, не забравяйте, че любимото занимание на малчуганите е да подражват, така че ако мама и тате подреждат и поддържат чисто, скоро и техният наследник ще се включи към семейната вълна.
Ако пък към иначе скучното и досадно сгъване на дрешки се добави малко музика или друго забавление, което да вдъхне живот и ведрина на заниманието, ефектът ще е още по-шармантен.
Същото важи и за похвалата. Била тя под формата на мили думи или на подарък или лакомство, то детето е способно на чудеса. То това май важи и за големите, кой не обича да получи признание за свършената работа.
И може би най-важното – нека домашните задължения не ви служат като наказание.Ако често използвате измиването на чашката или разтребването на стаята като наказание за извършено провинение, то това веднага изпраща сигнал на детето, че работата е нещо принудително и неприятно.

За някои метлата пък е пръв другар
Важно е да започнете да учите детето си да ви помага, възлагайки му съвсем мънички задачки. Създайте му навици – преди всяка разходка пантофктие трябва да се поставят на правилното място у дома.
За всяка пък прибрана играчка, задължително му подарявайте похвала, няма нищо по-насърчаващо от това.
И накрая – не бъдете все пак толкова строги. Децата са деца! Не насилвайте своето мъниче, а го учете с любов и търпение.

— yanbibiyan

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата