Митове и реалност за имуностимулиращите медикаменти

Особено актуална е тази тема през есенните и зимни месеци. След първата годинка децата започват за съжаление да боледуват често. Възрастта от една до шест години е най-кошмарната от гледна точка на заболявания. Преобладават инфекциите на горните дихателни пътища, като основен причинител са вирусите. Има голямо значение дали детето посещава ясла или градина. При тях рязко се увеличават броя на заболяванията. Явява се и друг проблем – децата боледуват тип „детска градина” – често и продължително и почти винаги се налага използването на антибиотици . Особено е важно да се спре посещението в градината /яслата/. Желателно е след оздравяване още една седмица детето да си бъде в къщи. И ТАКА: ако в месеца то ходи на градина една седмица а три е в къщи , то сериозно трябва да се замислим за спирането му от детското заведение.

Профилактиката започва още през лятото. Задължително е детето да е сменило обстановката както на море така и на планина. Целта е закаляване с различните климатични фактори. Не по – малко важно е и излизане на детето от постоянната психологична среда. В повечето случаи ползата от някои курорти като Сандански са преекспонирани и митологизирани. Както споменах важното е да се смени обстановката. При избора на планина водеща роля играе надморската височина – трябва да не е много голяма. Идеален пример е Велинград.

В аптеките има огромен брой имуностимулиращи медикаменти. Майките много често грешат , като купуват такъв медикамент по съвет на други родители , фармацевти и др. ИМУНОСТИМУЛИРАЩИТЕ медикаменти за всяко дете трябва да бъдат различни. Винаги трябва да бъдат изписвани от лекуващия лекар. Само той може да определи вида препарат , кога да започне и колко да продължи лечението.

Даването на такива медикаменти трябва винаги да започне , когато детето е в пълно здраве. Веднъж започнато не се спира , ако то се разболее. Съвместното даване с други медикаменти не е опасно.
Преди да разгледаме медикаментите много важно е да подчертаем, че ефекта, който ние очакваме да получим е около 30 %. / и това е нещо при деца с „отчайващ” сценарий на боледуване”/

Противогрипни ваксини – биват 2 или 3 вида. За всяка година са различни. Всички съдържат частици на предполагаемите вируси, които се очакват да причинят епидемии. При децата от 6 месеца до 3 години се прилага половин доза и е желателно да се приложи двукратно през месец. Над 3 години се прави еднократно една доза. Противоречиви са мненията дали трябва да се правят такива ваксини при децата. Безспорно има контингенти , при които е задължително – с хронични болести, с вродени аномалии, прекарали тежък грип предишна година и др.
От моят опит имам впечатление , че малките деца /с малки изключения/ преодоляват грипа по – леко – не е нужно да се прави ваксина. При по – големите – личния педиатър трябва да прецени дали има нужда.

Противогрипната ваксина защитава само от грипа а той е веднъж в годината. През останалото време циркулират други вируси, срещу които ваксината не действа. Оптималното време за поставянето й е от края на септември до края на ноември.

Други , често срещани имуностимулиращи средства са Respivax , Bronchovaxom , Ribomunil и др. Те съдържат лизати /убити частици/ на най – често срещаните микроорганизми, които причиняват инфекциите на дихателните пътища. Дават се по различни схеми. Аз прибягвам до тях ако детето е често и трудно боледуващо и прави по няколко пневмонии в годината. Дали ще давам Respivax или Bronchovaxom решаващ фактор за мен е възрастта на детето. При по – малките предпочитам да е Bronchovaxom. Схемата на даване е проста – първите десет дни на три последователни месеца по една капсула. При Respivaxa съм възприел следната схема – през първия месец даваме всеки ден по една таблета сутрин на гладно. През втория 10 дни почиваме а даваме през следващите 20 дни по една таблета. През третия – 20 дни почивка и последните 10 дни по 1 табл. сутрин на гладно.

Медикамента Ribomunil като съдържание е идентичен с предходните. Предлага се под формата на таблети и прахчета. Особено удобен е за по – малки деца. Предписва се по следната схема: през първия месец се дава през първите четири дни на три последователни седмици. След това на интервал от един месец се приемат само четири таблети / по една на ден/. Продължителността на лечението е дълга – ако започнем октомври то най – удачното време да го прекратим е пролетта.

Друг интересен имуностимулиращ медикамент е Isoprenosin. Той е химическо средство, което пряко действа на имунната система, но е с краткотраен ефект. Използува се най – вече в хода на острото вирусно заболяване. Особено подходящ е при шарки ,херпеси и др.

В моята практика все по – рядко използувам горепосочените медикаменти. Мотивът ми е , че няма нужда в детския организъм да се вкарват бактериални лизати и да чакаме след това да стимулират имунната система. Тя достатъчно е изтощена от многото боледуване и приема на силни антибиотици. АКЦЕНТА ПРИ ИМУНОСТИМУЛИРАНЕТО ПРИ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЕМ НА ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ И НА ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА. ЦЕЛТА Е ПРЕЧИСТВАНЕ НА ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ , СЪДЙСТВИЕ ЗА РАСТЕЖА И РАЗВИТИЕТО МУ И ПРЯКО ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА. Изписването на тези средства винаги е съобразено с индивидуалните особености на детето и с начина на неговото боледуване.
Що се отнася за вида хомеопатичен препарат, то той трябва да бъде предписван от лекар специалист и да е съобразен с типа дете и „ сценария” на неговото боледуване. И така какво можем да обобщим за имуностимулирането?
1. То е строго индивидуално.
2. Започва се в пълно здраве и не се спира ако детето се разболее.
3. Имуностимулантите се приемат дълто време – минимум 3 месеца.
4. Мит е, че след техния прием детето ще спре да боледува. Просто целим да омекотим и разредим боледуването.
5. Между имуностимуланти и витамини няма нищо общо.
6. Те са напълно съвместими с ваксините.
7. Спорен е техния ефект за лекуване при остро заболяване.
8. Ако лекарят уцели най-добрата комбинация на имуностимулиращи медикаменти, то очаквания резултат е 30 – 40 %. Останалото е съвпадение.

Д-р Марио Янакиев

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата