ДОБРЕ ДОШЛИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

mb_a7fce9340f8e5d0dfa2d64f703a1d142_mainpic

Скъпи родители, ако детето не е посещавало ясла, детската градина е първата социална институция, в която то влиза. Това е много специален момент. Вашето мъниче е вече толкова пораснало, че може да понесе откъсването от обичайната, единствено позната му до момента среда – семейната. Моментът е стряскащ. Не за детето, което не знае какво го чака, а за родителите. Те се разкъсват между съзнанието, че това е добро за него, тайничкото облекчение, че най-сетне завърши етапа на симбиозата (особено за майките), в който детето определя изцяло социалния живот на родителите си и ревността, че други хора, при това напълно непознати, ще станат значими за обожаваното същество и ще трябва да се борят за властта, контрола и привързаността на собственото си дете!
Да ви открия една тайна: от този момент вие не сте сами, а имате професионални партньори в отглеждането и възпитанието на децата си! И ако искате да имате равностойни и позитивни взаимоотношения, спазвайте основните правила на човешкото общуване: бъдете открити и доброжелателни, предлагайте варианти на сътрудничество, които са във възможностите ви, питайте доброжелателно и искайте обяснения за всички случаи, които са събудили по един или друг начин интереса ви. Но никога не забравяйте, че детската градина все пак не е семейство, вашето дете не е единствено и няма отделен асистент за всяко дете от групата, който да го гледа изцяло по вашия начин. Ако искате детето ви да се гледа изцяло и единствено по вашия начин – оставете го в къщи.
Основното, на което детската градина учи децата е самостоятелност. Човешкият житейски път е самостоятелно занимание и колкото по-рано човек се научи да се оправя сам, толкова по-успешен човек става. За това основно ви молим за две неща.
Първото е да приучвате децата и в къщи на самостоятелност при обличане, събличане, хранене и ползване на тоалетна. Това е трудно начинание за…..родителите: самостоятелното обслужване на децата отнема много време.Колко по-лесно и бързо е да му се намушка храната, отколкото да седи поне час на масата и да изпоцапа и себе си и всичко наоколо с храна! Колко по-лесни и удобни за родителите са памперсите, например, отколкото главоболието да го следиш, да му предлагаш гърнето, да почистваш детето, а и около него, когато не си успял да издебнеш естествената нужда! Я по-добре учителките да се занимават с това – нали за това им плащат! :-))) Твърдя, че нищо не нанася повече вреда на здравето на детето в този етап от памперсите: те нарушават естествения процес на овладяване на естествените нужди, който големия френски психолог Ж. Пиаже дори отделя като етап в детското развитие, създават условия за инфекции и променят и без това нестабилната походка на детето. И като съм започнала на тази тема, да кажа: в детската градина няма гърнета и децата ходят в малки тоалетни чинии. Така че е добре още от къщи децата да се приучват към тях. Особено момченцата, които трябва се научат да пишкат прави. И не предлагайте на учителките чисто нови гърнета или любимото гърне, без което детето не може. Няма как да бъдат приети. Хигиенните изисквания при санитарната обработка на гърнетата са строги и няма как да бъдат прилагани в детската градина.
Другото, за което ви молим е да се опитате да уеднаквите режима на детето в къщи с този на детската градина. Колкото е по-малко детето, толкова по-наложително е това. Режимът в детската градина е нещо изключително важно и той е разработен на базата на научни изследвания и дългогодишна практика. А психиката на вашето дете е толкова незряла и фина, че всяко нарушаване на режима в къщи, рефлектира на поведението му в градината. Така ако детето е заспало в малките часове на нощта и е събудено рано за градина, то просто ще заспи на стола още след закуска, ще спи до обяд и ще е будно, когато децата спят след обяда.
Всяко дете е уникално. И ние се опитваме да го приемаме като такова, в рамките на още 20-30 също толкова уникални деца. За нас е важно да знаем колкото си може повече за него: от хранителния му режим, до подробности от неговото здравно развитие. И в това отношение ви молим да не криете нищо от нас. Няма срамни тайни, особено що се отнася до здравното състояние на детето. Защото не знаете кога срамната, според вас, тайна ще се превърне в животозастрашаваща. В повечето детски градини работят възрастни учителки и помощен персонал с много професионален и житейски опит и е трудно да опазите здравни, а и всякакви „срамни” тайни на детето, а и на семейния си живот. Можете да използвате, както доста родители го правят, градината и хората, които работят в нея, като подкрепа и помощ в житейските трудности. Защото всичко, което е в полза на детето е важно за нас и е наш дълг и привилегия да ви помагаме.
Вашата малка птичка укрепна и изхвръква от семейното гнездо.
Дали ще е успешен първият полет, зависи и от нас, и от вас!
Благодарим ви, че избрахте детската градина за сътрудник в отглеждането и възпитанието на вашето дете! Надяваме се на полезно партньорство!
На добър час!

По материали от интернет с известни съкращения

— yanbibiyan

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата