Детето, разводът…

Детето, разводът…

Децата в днешно време се сблъскват с раздялата и самотата все по-често и все по-отрано. Разводът, разбира се, не винаги е предпоставка за критичен пубертет или доживот отворени душевни рани, но и не преминава незабелязано през човешкото съзнание.
Всъщност причините, довеждащи до развод в семейството и начинът, по който той е протекъл, са предопределящи за дълбочината на нанесените травми у децата. Но тъй като не можете да върнете времето назад, а и не е нужно, ви съветваме да обмислите добре начина, по който ще съобщите на малкото човече, че отсега нататък мама и тати няма да живеят в една къща. Ето какво бихме ви посъветвали
ние:
Намерете подходящите думи
По правило раздялата никога не идва просто така. И много често пред очите на детето се появяват предупредителни знаци, че нещо вкъщи не е наред. Такива знаци могат да бъдат зачестилите между родителите спорове, караници, подхвърляни критики и т.н.
Враждебността и неспокойствието витаят във въздуха и детето със сигурност усеща промяната, дори да не осъзнава какво точно значи тя. Редно е и двамата да се престрашите да поговорите с него и да му обясните случващото се. То трябва да разбере, че мама и татко са се обичали много, но сега е дошло време да заживеят поотделно. Че и двамата го искат. За детето е важно да знае, че това е единственото нещо, което ще се промени. Любовта към него, игрите и щастието ще си останат същите.
Но не изпадайте в подробности и не му говорете за неща, които биха го смутили и разстроили.

Бъдете честни
Не се опитвайте изкуствено и насила да заличите нито вашата, нито детската болка. Кажете му, че е напълно нормално да се чувства странно и тъжно и в никакъв случай не му давайте празни надежди, че случващото се е „само за малко”. Деликатният момент е, че по инстинкт децата приемат родителите си като опора и закрила от всичко. В един момент тази сигурност изчезва и те започват да си я търсят обратно. Колкото по некатегорични сте в случая и не му кажете как наистина стоят нещата, толкова по-нечестно ще се отнесете към доверието и надеждите му. Ако е достатъчно голямо му обяснете как ще протекат събитията отсега нататък – етапите на развода и причината то да живее през по-голямата част от време само при единия родител.
Най-важното, което трябва да запомните е, че детето е последният човек, който трябва да разбере колко отчаяни и ядосани се чувствате всъщност. Никога не го настройвайте против бившия си партньор и не го поставяйте в ситуация да избира нечия страна. То няма нищо общо с вашите проблеми.

използвани са материали от интернет

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата