Детето ми има дислексия?!

100478_mainpic

Много майки се притесняват, че неуспехът на децата им в училище се дължи на дислексия. Този термин се прокрадна в публичното пространство през последните няколко години, но за мнозина е все още непознат.
Ако погледнем в речника, ще установим, че думата “дислексия” означава затруднения с думите или езика на хора, чиято очевидна интелигентност противоречи на трудностите, които срещат при четене и писане. Понятието е въведено от немския офталмолог Р. Берлин през 1884 г. и се състои от гръцките думи dys – “болен” или “труден”, и lexis – “дума”. Години по-късно то е наречено и като “вродена словесна слепота”
Хубаво е този проблем да се установи в най-ранна възраст, защото по-бързо ще се преодолее. Ако забележите, че детето ви има проблеми в училище, свързани с четенето, писането и математиката, незабавно потърсете помощ от специалисти. Дислектиците виждат буквите разместени или обърнати наобратно, което им пречи за усвояването на учебния материал. Това не е болест. Дислексията не е причинена от умствено или неврологично увреждане, нито от мозъчна малформация. Според специалистите тя се проявява в резултат на мисленето и на особения начин, по който някои хора реагират на чувството на объркване.
Много известни личности имат дислексия. Сред тях са Леонардо Да Винчи, Айнщайн, Куентин Тарантино, Том Круз, Упи Голдбърг и други.

— yanbibiyan

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата