Бърза и здравословна закуска

Децата имат нужда от толкова много енергия, че често пъти не могат да си я набавят само с яденето три пъти на ден. Вместо обаче да се притеснявате какво да правите, помогнете на детето си да избере най-добрата и здравословна закуска.
Как да изберете най – здравословната храна за вашето дете? На всички ни е известно, че най-здравословната закуска би била някакъв плод или връзка моркови. Но това едва ли е най-любимата храна за малкото дете. Все пак има достатъчно голям избор от храни, които детето обожава и които същевременно са алтернатива на нездравословната храна. Ето и някои предложения:
•Печени картофи. Повече от половината от калориите, които съдържат пържените картофи, са от мазнината, в която са пържени. Затова заложете на печените картофи. При тях само една трета от калориите са от мазнината.
•Пуканки без масло. Някои марки пуканки, предназначени за микровълнова фурна, направо плуват в масло или хидрогенезирано растително масло (което запушва артериите).
•Десерти с мюсли. Отлична алтернатива на сладките десерти с лепкав пълнеж. Съдържат полезни фибри и по-малко мазнини.
•Слънчогледови ядки. Богати на фибри и протеини, слънчогледовите ядки са източник на енергия за подрастващите деца. Разбира се, те съдържат много мазнини, но повечето от тях са мононенаситени, здравословни, каквито се съдържат в зехтина и ядките.
•Плодови десерти. С ниско съдържание на мазнини и съдържащи фибри и калий, тези десерти, предлагани на пазара в различни форми, са отличен избор. Само 20% от калориите им идват от мазнини.
•Замразени плодови десерти. Съвсем подобни на сладолед на клечка, но съдържащи парченца истински плодове, те са отличен, несъдържащ мазнини освежаващ продукт.
•Стафиди. Съдържащи антиоксиданти и много въглехидрати (директен източник на енергия), стафидите са също така богати на фибри и желязо.
•Плодов сок. Давайте на детето си 100% истински натурален сок, без добавена захар.
•Плодови шейкове. Можете да ги приготвите в блендер, като смесите банан, малко плодов сок и шепа ягоди, малини или боровинки. А за да бъде шейкът по-богат на протеини и калций можете да добавите и малко кисело мляко. За да получите перфектната консистенция на шейка, можете да замразите плодовете преди приготвянето или пък да използвате замразено кисело мляко.

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата