Агресивно поведение

АГРЕСИВНО ПОВЕДЕНИЕ

Защо се случва?
Агресивното поведение изглежда шокиращо за вас и за околните, но всъщност е нормална част от поведението и развитието на децата. Бързото им развитие и израстване, необходимостта да заявят себе си и независимостта си, да установят лидерство, недоразвитата способност да контролират импулсите си – всичко това са причини детето да проявява агресия.
“В някои случаи и степени на удряне и хапане, са напълно нормални за малките деца,” обяснява Надин Блок, изпълнителен директор на Центъра за Ефективна дисциплина в Калъмбъс, Охайо. Това не означава, че трябва да игнорирате тези ситуации, разбира се. Трябва веднага да покажете на детето си, че това поведение е неприемливо и да му дадете алтернативен начин да изрази емоциите и желанията си.
Какво да направите?
• Покажете му как трябва. Ако детето вивлезе в басейна с топки в някой детски кът и започне да хвърля топки по останалите деца, го извадете, вземете го в себе си и заедно наблюдавайте другите деца. Обяснете му, че може да се върне обратно в басейна, ако се държи добре и не удря никой. Избягвайте да влизате в уговорки от типа: „Ти как ще се чувстваш, ако някое дете те удари, докато си играеш?“. Малките деца (на възраст между 1 и 3 години) не притежават познавателната зрялост да си представят себе си в определени ситуации или да се поставят на мястото на друг. Но разбират добре последствията.
• Останете спокойни. Крещейки, удряйки или наричайки детето си „лошо“, не е начинът да му покажете, че не се е държало добре. Така само го напрягате допълнително и му давате идеи за други варианти на неприемливо поведение. Всъщност, да останете спокойни, е първата и най-важна стъпка към показването на правилното държание.

Поставете ясни граници. Опитайте се да реагирате веднага, когато станете свидетел на агресивното поведение.Не чакайте детето да удари друго дете, за да кажете „Достатъчно!“. То трябва да знае веднага, че е постъпило неправилно. Извадете го за кратко от ситуацията, за да му дадете възможност да се откъсне от нея и да успокои емоциите – за минута-две. След кратката почивка то ще си припомни правилата и ще е уталожило емоциите си и ще знае, че ако се държи така, ще бъде извадено от играта.
• Възпитавайте последователно. Доколкото е възможно, реагирайте на всяка подобна ситуация,така както сте реагирали предния път – покажете, че е недопустимо да се държи така. Не става дума за това да използвате същите думи или наказание, с които детето да „свикне“. А да покажете, че в нито един от случаите агресивното държание не е приемливо и че няма да си затворите очите за него нито веднъж. Извадете го от играта за малка почивка, говорете за това как трябва да се държи и после отново му позволете да се забавлява.
• Покажете му алтернативите. Изчакайте, докато малкото ви дете се успокои и тогава седнете, за да обсъдите какво се е случило – това е особено важно, за да не остава детето ви объркано след конфликтната ситуация. Спокойно и бавно му обяснете какво се е случило и защо и как би могло да постъпи следващия път. Обяснете му, че е нормално да се ядосва, но не е добре да показва чувствата си по този начин и е има други (добри) начини на поведение, когато се чувства така. Например, да говори: „Боби, не ми вземай топката!“ или да се обърне за помощ към възрастен.
Покажете на детето си как да се извинява след конфликтната ситуация. От начало извинението му може би няма да е напълно искрено, но урокът е по-важен. В крайна сметка, ще се научи да се извинява, когато е постъпил зле с друг човек.
• Награждавайте доброто поведение. Вместо да се вглеждате само в лошото поведение у децата си им показвайте, че забелязвате и случаите, в които се е държало добре. Кажете му, че се е държало много добре, когато е изчакало реда си за люлката или когато не е отвърнало на обидата или блъскането на друго дете, а е проявило търпение. Окуражавайте го и го хвалете всеки път, когато е изразило с думи своите желания („Толкова добре постъпи, когато помоли да се полюлееш ти“). За награда му предлагайте да го полюлеете вие или да си поиграете на нещо след това.
• Ограничете телевизията. Анимационните филмчета не са създадени за много малки деца и в техните очи са пълни с крещене, викане, обиди и поведение, което вие се опитвате да избягвате. Следете стриктно какви филмчета му пускате и когато то гледа, вие бъдете до него, за да обсъждате случките. „Това не е най-добрият начин да покажеш какво искаш, нали?“ и „Тя не постъпи добре, като не помисли за последствията и така счупи вазата на старата дама, нали?“ Подобни коментари ще покажат на детето ви, че не всичко във филмчетата е добра идея и приемливо и няма да го оставят с погрешното впечатление, че в определени ситуации в живота могат да действат по този начин.
• Физически излаз на енергията. Сигурно вече сте забелязали, че ако детето ви не изразходи енергията си, в къщи се случват бедствия. Ако детето ви е в добро настроение, му оставете цялото време на разположение за неструктурирана игра, за предпочитане отвън, където може да се движи повече и да изразходва енергията си.
• Не се притеснявайте да търсите помощ. Понякога агресията на децата изисква повече внимание и намеса отколкото вие можете да предоставите. Ако детето ви е необичайно агресивно за по-дълго време, ако изглежда тревожно или често изпада в конфликтни ситуации с други деца, ако опитите ви да коригирате поведението ви удрят на камък, потърсете помощ от професионалист. Заедно с него можете да установите източника на това поведение и да помогнете на детето да се пребори с него. Запомнете, детето ви е все още малко. Ако работите с него търпеливо и креативно, тенденцията към добро поведение е пред вас!

Използвани са материали от интернет

Все още няма коментари

Остави коментар

изчисти полетата